Södra Mallorca

Södra Mallorca

Turkost vatten och färre regndagar

Ingen annanstans på ön regnar det så lite som här. Mallorcas södra del får bara ungefär en tredjedel av det genomsnittliga för ön. Det är en av de första delarna av ön, med bofast befolkning, tack vare skyddade vikar och rika omgivningarna. Idag finns här många vinodlingar hela vägen från Santanyí till Felanitx, som är regionens viktigaste gröda. Nio av tio flaskor vitt vin från Mallorca kommer härifrån.

Santanyí är en mycket trevlig historisk stad med personlighet och skön stämning. Det är en av de större städerna på Mallorca och är länkad till Palma med motorväg nästan hela vägen. Staden är också känt för sin starka gyllene Santanyí sten, som användes när man byggde stadshuset i Palma 1703.

I den här delen har knappt något fiske ägt rum eftersom det fanns många pirater här, så kusten blev bara värdefull i sig på 1900-talet.

Idag finns en hel rad idylliska fjordlika vikar från den östra sidan av udden Cap de Salines - Cala Santanyí, Cala Llombards, Cala Figuera, Cala Mondrago och Cala d’Or - hela vägen till Cala Ratjada i norr.

På västra sidan av udden så ligger den helt underbara Es Trenc stranden med nästan vit sand och turkost vatten. I närheten finner du också de en varma källorna på ön, Baños de Sant Joan, med en konstant temperatur runt 38 grader.

Området runt udden Ses Salines är mest känd för sin havssalt produktion, många gånger kallad det vita guldet. Det produceras fortfarande på samma sätt som på romartiden, genom att solen under april till september kristalliserar saltet från havsvattnet i laguner.

Se alla objekt i Södra Mallorca

Favourite added
Favourite removed
Favourite added
Favourite removed